Descoperă care sunt practicile de change management și de ce sunt potrivite pentru antreprenorii din România Schimbarea: generatorul de panici sau declanșatorul de oportunități? | Fedima Romania

Schimbarea: generatorul de panici sau declanșatorul de oportunități?

Fedima Romania

Butonul roșu pe care companiile locale din brutărie, patiserie și cofetărie să îl evite.

În urma pandemiei generate de COVID-19 au rămas foarte multe situații neclare de gestionat pentru mediul privat. Mai ales pentru antreprenorii din panificație, patiserie și cofetărie care aveau un ritm al lor, sincronizat la perfecție cu momentele importante din viața consumatorilor. Nunta mult visată? Torturile de nuntă deveniseră aproape un fashion icon al evenimentului, alături de candy bars lucrate minuțios și uneori desprinse din povestea de dragoste a mirilor. Un botez cochet? Deserturile dedicate lor au făcut nopțile cofetarilor antrenante și zilele invitaților la eveniment greu de uitat. Punem pe aceeași listă toate aniversările și evenimentele de companie, toate târgurile și evenimentele de divertisment cu food court-uri și o să avem tabloul complet despre cât de greu le-a fost tuturor companiilor locale din domeniu să supraviețuiască.

Mai mult de 300 de brutării, patiserii și cofetării s-au închis în timpul pandemiei și încă nu știm câte se vor mai redeschide. Gabriela Bereș, Director Regional Europa Centrală și de Est, Puratos Group aduce în discuție îmbrățișarea schimbării ca mindset permanent de business pentru afacerile locale. Astfel încât, atunci când factorii externi îți răstoarnă business-ul, să nu ajungi să te îndrepți rapid către butonul roșu de panică pe care scrie „Renunțare”. Și care, odată apăsat, calea de întoarcere se va dovedi costisitoare, aproape de neparcurs. Iar, efectele imediat următoare apăsării butonului roșu vor  fi greu de îndurat emoțional, mai ales pentru afacerile de familie.

Change management1 – modul firesc de a face business post-pandemie

Antreprenorii brutari, patiseri, cofetari și ciocolatieri nu realizează cât de multă libertate au. Pot face în fiecare zi câte ceva diferit: pot așeza altfel produsele la raft, pot schimba modul în care comunică pe rețelele de socializare, pot regândi fluxul de clienți din magazinele lor, ne pot vizita pentru a trece în revistă ultimele inovații din domeniu în centrul nostru de inovație. Când îți ții mintea antrenată pe schimbare, vei începe să vezi soluții noi chiar și atunci când, în jurul tău, independent de tine, se dezlănțuie haosul. Cum s-a întâmplat și cu pandemia generată de COVID-19. 

Change management-ul nu este un concept sofisticat pe care îl folosesc multinaționalele în prezentări și raportări. Începe cu o atitudine, cu obișnuința de a fi pregătit să nu faci tot timpul lucrurile la fel. Exact același lucru îl fac și sportivii. Chiar dacă obiectivul lor este să ajungă la Olimpiadă, până să participe la o competiție așa prestigioasă, își exersează zi de zi flexibilitatea. 

Când ești o companie pe cale să devină multinațională, care a pornit ca un business de familie, cum este și cazul Puratos, riscurile sunt chiar mai mari atunci când faci schimbări, pentru că poți zdruncina o temelie: „Este un moment care m-a definit în organizație sau poate că și eu am definit într-un fel organizația: cel în care am trecut de la partea de resurse umane la zona de business development. În momentul în care lucrezi în resurse umane, lucrezi mai mult cu oamenii, nu interacționezi foarte mult cu business-ul. Atunci am realizat că îmi place foarte mult partea de schimbare și am văzut care sunt beneficiile acesteia atunci când o îmbrățișezi cu tot entuziasmul. Puratos mi-a oferit șansa să exersez change managementul. Este foarte ușor să vorbești despre acest lucru, dar să-l faci este foarte greu. Eu cred că am reușit – să formez o  mentalitate de echipă orientată spre schimbare; de la Puratos am avut toată libertatea. În egală măsură am ajutat și eu compania să facă pași în această direcție.  Nu este simplu și necesită multe eforturi pentru a-ți ține echipa antrenantă și entuziasmată, pentru a putea vedea oportunități atunci când contextul se transformă. Uneori, oamenii nu se pot adapta rapid la multe schimbări și experimentez momente în care echipa mea îmi spune: „Iar facem ceva nou, am început un drum, acum facem altceva”. Și, atunci le dau timp să se acomodeze cu noul nivel la care au ajuns pentru că este nevoie și de stabilitate și de consistență. Sunt tot felul de discuții, însă rezultatele există. Change management-ul este unealta care te îndeamnă să treci de la rezultate financiare la proiecte de CSR. Și, prin proiecte de CSR, tu ca și companie ajungi să transferi change management-ul mai departe în societate.” 

Gabriela Bereș este în prezent Managing Director Central & Eastern Europe în cadrul Puratos Group. Și-a început cariera acum 16 ani în industria de producție și furnizare a ingredientelor pentru industria de panificație, patiserie și cofetărie ca director de resurse umane în aceeași companie, la scurt timp după absolvirea masterului de resurse umane la Universitatea din Westminster. Primul moment în care a realizat, că principiile de management ale schimbării (change management) sunt o carte câștigătoare, a fost atunci când a devenit Director de Operațiuni al Puratos. Pentru că s-a simțit ca aruncată în apă, de la resurse umane la business, și-a dat seama că dacă îmbrățișezi schimbările cu entuziasm dobândești claritate în gândire și panica se disipează. Într-un viitor apropiat, i-ar plăcea să scrie despre cum ”change management”-ul se poate aplica și în antreprenoriat, nu doar în companiile multinaționale. Mai ales că, în antreprenoriat, atunci când atingi un anumit nivel pentru care ai muncit foarte mult, îți este teamă să încerci să mai  faci ceva nou.  

Unul dintre proiectele de CSR lansate de Puratos România este prima școală în sistem dual de la noi dedicată industriilor de brutărie, patiserie, ciocolaterie. Anul acesta 24 de elevi au format o nouă clasă și s-au alăturat colegilor mai mari care au trecut în clasa a X-a. Cele două clase sunt parte din proiectul amplu Bakery School pe care Puratos România l-a lansat încă de anul trecut, prin care dorește să demareze investiții de aproape jumătate de milion de euro în următorii trei ani, în dezvoltarea a trei școli în sistem dual pentru această industrie în județele Cluj, Iași și Dâmbovița.

FEDIMA România și obiectivul reprezentativității în discuțiile legislative

FEDIMA România este vocea comună a celor mai importante companii în producerea și furnizarea de ingrediente din industria panificației, patiseriei și cofetăriei. Organizația își propune în următorii ani mai multe obiective. Primul este legat de informarea obiectivă și onestă a consumatorului final. Cel de-al doilea este legat de creșterea gradului de profesionalizare a domeniului și facilitarea accesului la informațiile legislative care impactează companiile din domeniu. În egală măsură, este importantă colaborarea pe termen lung cu autoritățile abilitate pentru crearea contextului favorabil companiilor din domeniu și crearea de dialoguri relevante cu FEDIMA Europe.  În acest moment, cinci companii care activează la scară globală – producători și furnizori importanți de ingrediente pentru industria alimentară – Expertarom Food Ingredients, Lesaffre România, Puratos România, Orkla Foods România, Zeelandia România, au pus bazele organizației din România și se implică în creșterea credibilității și a relevanței acesteia pe plan local.

Gabriela Bereș, Director Regional Europa Centrală și de Est, Puratos Group, și membru în FEDIMA România, aduce în discuție importanța reprezentativității organizației în grupurile de lucru legislative: „Eu cred că Fedima trebuie să se recalibreze la rândul ei ca asociație. Atunci când marii jucători ai industriei se aliniază și fac o echipă care își asumă aceleași obiective, chiar dacă sunt competitori, putem spune că avem șansa reală să schimbăm ceva în România.  Atunci când ești asociație cu competiția, și aducem în fața noastră obiective comune pentru care tragem cu toții, pe anumite categorii începem să facem o anumită diferență. De exemplu, sunt foarte multe schimbări legislative în domeniul alimentar, care vin de la Uniunea Europeană, nu vin neapărat din România, dar sunt și în România grupuri de lucru care se adună și discută. FEDIMA România, urmând exemplul continental al FEDIMA Europe, trebuie să facă parte din aceste grupuri de lucru prin specialiștii și cercetătorii academici pe care îi poate pune la dispoziție, pentru că altfel nu vom avea un cuvânt de spus.”

Deși, are în componența ei cei mai mari jucători din industria producătorilor și furnizorilor de ingrediente din industria panificației, patiseriei și cofetăriei, Gabriela Bereș crede că este loc de mai bine. Ușa organizației este deschisă pentru companii noi care doresc să devină membre în FEDIMA România, dar și pentru parteneriate strategice cu alte organizații din domeniu. Până într-un final, cei care vor avea de câștigat sunt: profesioniștii din industrie pentru că vor avea un cadru cât mai reglementat, consumatorul final pentru că va avea acces la informații științifice, dar explicate într-un mod neutru, ca să facă alegeri conștiente și toți membrii FEDIMA România pentru că vor fi recunoscuți ca artizani ai acestor schimbări.

 1Ce este conceptul de change management?

În business, dar mai ales în antreprenoriat, schimbarea este constantă și inevitabilă. Atunci când este prost gestionată sau este gestionată fără luciditate poate avea efecte dezastruoasă pentru o companie. Managementul schimbării încurajează creșteri viitoare ale companiei și îi permită să rămână competitivă pe piață.

² Despre Puratos România

Grupul Puratos este o organizație globală, orientată către client. Grupul nostru este binecunoscut ca o companie unită de familie – nu doar cu personalul nostru, ci și cu clienții noștri. Această legătură strânsă ne-a permis să derulăm – și să rămânem la – planuri pe termen lung, fără intervenţii externe. De asemenea, ne-a ajutat să cultivăm o unitate în scopuri care a permis Puratos să se dezvolte spre organizația internațională de succes care este astăzi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *