Aspecte legislative și practice
Ce este dioxidul de titan sau E171?
Un colorant alb, sub formă de pulbere, folosit pe scară foarte largă atât în industria alimentară cât și în cea farmaceutică pentru a da o culoare albă, plăcută și opacitate. În alimente (supe, creme, sosuri, gumă de mestecat, glazuri, produse de cofetărie, etc.) se combină deseori cu alți coloranți (de ex. beta-caroten) pentru că împreună dau o culoare mult mai plăcută produselor.
Siguranță alimentară și legislație europeană
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) monitorizează și evaluează permanent siguranța aditivilor alimentari pentru consumul uman.
În data de 07.02.2022 a intrat în vigoare Regulamentul nr. 63/2022 al Comisiei Europene, care aduce în prim plan chestiunea interzicerii utilizării colorantului alb dioxid de titan (E171) în toate produsele alimentare.
Decizia CE a fost luată pe baza concluziilor unui studiu făcut de EFSA care arată că: „E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar”. Totodată, nu a putut fi stabilită o doză de utilizare care să fie considerată sigură pentru consumator.
De când se aplică această restricție?
Conform Art.2 din Regulament: ,,până la 07.08.2022 produsele alimentare produse în conformitate cu normele aplicabile înainte de 07.02.2022 pot continua să fie introduse pe piață. După această dată, produsele respective pot fi comercializate în continuare până la data lor minimă de valabilitate sau până la data limită de consum”.
Cu alte cuvinte:
- Un producător poate folosi E171 într-un produs alimentar până pe 06.08.2022;
- Produsele care îl conțin pot fi vândute (către distribuitori, utilizatori și consumatori finali) până la expirarea duratei de viață, conform etichetei;
- Orice produs în care se folosește E171 începând cu data de 07.08.2022 este neconform și încalcă legea.
Efectele acestui regulament
Termenul scurt de implementare a noului regulament în industria alimentară are, în primul rând, un impact financiar: noile soluții de înlocuire pot crește cu până la 30% costurile pentru produse din zona patiseriei și cofetăriei și poate chiar mai mult pentru alte tipuri de produse alimentare.
În al doilea rând, sunt anumite produse (ex. creme gata de utilizat) pentru care nu se poate găsi o alternativă 1 la 1, astfel încât produsul final va avea o culoare mai mult sau mai puțin diferită față de produsul anterior, iar acest lucru va avea un impact asupra deciziei de cumpărare.
Măsura a fost deja implementată de către numeroși producători la nivel local și european.
Siguranța alimentară are prioritate maximă, iar dezvoltarea și producția de produse alimentare trebuie făcute cu responsabilitate!
2 răspunsuri
Salutare. Am descoperit blogul tau folosind msn. Este un articol foarte frumos scris. Ma voi asigura ca il marcati si revin pentru a afla mai multe despre informatiile dvs. utile. Multumesc pentru postare. Cu siguranta ma voi intoarce.
Mulțumim frumos și noi!